Η Κοινότητα Κιβισιλίου σας καλωσορίζει στην επίσημη ιστοσελίδα της.

Home    
Εκκλησία

Η εκκλησία του χωριού

Η εκκλησία της Παναγίας στο Κιβισίλι χτίστηκε γύρω στο 12ον αιώνα μ.Χ. Στη συνέχεια έγινε προσθήκη (αριστερό κλίτος) γύρω στον 14ον αιώνα. Αρκετά μεταγενέστερα είναι τα τρία διαδοχικά δωμάτια που εφάπτονται στη δεξιά πλευρά της εκκλησίας. Αυτά χρησιμοποιούνταν ως δωμάτια φιλοξενίας του επισκόπου, των εκάστοτε ιερέων ή και άλλων λαϊκών. Σύμφωνα με τους κώδικες της Ιεράς Μητρόπολης Κιτίου, μέσα σε περιουσιακά στοιχεία της εκκλησίας αναφέρονται και τα εξής: ταβλάδες πλαγιάσματος, αρμάρι μεγάλο, ιμπρικολάγανο κ.α.

Αξιοσημείωτο είναι το ότι στις 2 Μαϊου του 1728 είχε σταλεί από τον Μητροπολίτη Κιτίου Ιωαννίκιο, ο ιερομόναχος Παπαβενιαμήν ο οποίος διετέλεσε εφημέριος και επίτροπος του ναού της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Η Παναγία μας ως περίφημο προσκύνημα (κώδικας Ιεράς μητρόπολης Κιτίου), έχει τη χάρη να βοηθάει τις γυναίκες οι οποίες έχουν σοβαρά προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους ή παραμένουν άτεκνες για οποιοδήποτε λόγο καθώς και ανθρώπους με πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας.  Η κύρια πανήγυρη της εκκλησίας μας είναι στις 15 Αυγούστου (κοίμησις της Θεοτόκου - Μετάστασις).

Πολύ σημαντική φαίνεται να είναι και η προσφορά των γύρω γειτονικών χωριών για τη διατήρηση της εκκλησίας μας.

Σύμφωνα με παραδόσεις των κατοίκων υπήρχε και η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και της Αγίας Μαρίνας (υπάρχουν ερείπια που το επιβεβαιώνουν).

Η εκκλησία μας θεωρείται και αξιοθέατο.